Μένουμε στον θρήνο

12 «Και τώρα ακόμα», λέει ο Κύριος, «μπορείτε να επιστρέψετε σ’ εμένα μ’ όλη σας την καρδιά. Νηστέψτε, κλάψτε και θρηνήστε. 13 Ξεσκίστε την καρδιά σας κι όχι τα ρούχα σας!»
Ναι, στον Κύριο, το Θεό σας επιστρέψτε! Ξέρετε πως είναι γεμάτος καλοσύνη κι έλεος, υπομονετικός, αξιόπιστος και πρόθυμος να συγχωρήσει. 14 Ποιος ξέρει; Ίσως σας λυπηθεί κι αλλάξει γνώμη και ξαναευλογήσει τα χωράφια και τ’ αμπέλια σας. (Ιώηλ 2:12-14)

5 Οι κάτοικοι της Νινευή πίστεψαν στην προειδοποίηση του Θεού, αποφάσισαν να νηστέψουν και φόρεσαν όλοι πένθιμα, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. 6 Όταν το μήνυμα του Ιωνά έφτασε και στο βασιλιά της Νινευή, αυτός αμέσως κατέβηκε απ’ το θρόνο του, έβγαλε το μανδύα του από πάνω του, φόρεσε ένα πένθιμο ρούχο και κάθισε στις στάχτες. 7 Μετά έστειλε και τους κήρυκες να διακηρύξουν στη Νινευή: «Ακούστε τη διαταγή του βασιλιά και των μεγιστάνων του: Άνθρωποι και ζώα, βόδια και πρόβατα, να μη φάνε τίποτα ούτε να βοσκήσουν ούτε νερό να πιουν· 8 άνθρωποι και ζώα να σκεπαστούν με πένθιμα ρούχα. Καθένας σας να προσευχηθεί μ’ όλη τη δύναμή του στο Θεό· να σταματήσετε τις κακές σας πράξεις και τις αδικίες σας. 9 Ποιος ξέρει! Ίσως αλλάξει γνώμη ο Θεός· ίσως σταματήσει τη μεγάλη του οργή και δεν καταστραφούμε». (Ιωνάς 3:5-9)

Όλοι ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η περίοδος που διανύουμε. Δεν βλέπουμε την ώρα η καθημερινότητα να επανέλθει στα φυσιολογικά της. Ο λόγος του Θεού είναι γεμάτος από προτροπές—εν μέσω δυσκολιών και θλίψεων—για την ελπίδα της αποκατάστασης που βρίσκεται κοντά. Ωστόσο, θα ήθελα να σταθούμε στην αξία του να μένεις για λίγο στην κατάσταση του θρήνου, όπως τη συναντούμε στις παραπάνω περικοπές. Στα λόγια του προφήτη Ιωήλ ακούμε την προτροπή: εδ.12 Νηστέψτε, κλάψτε και θρηνήστε. Ο Ιωήλ μας προτρέπει να επιμείνουμε στον θρήνο, στο κλάμα και την νηστεία. Δείτε επίσης την ένταση της εκδήλωσης αυτού του θρήνου στην περίπτωση της Νινευή, όπου όλοι οι δρόμοι και οι εργασίες μπαίνουν σε παύση—πολύ κοντά στη σημερινή εικόνα των πόλεων μας—κι όλοι βάζουν πένθιμα ρούχα και κάθονται στις στάχτες, μάλλον, για σαράντα μέρες. Χαρακτηριστικά ο Ιωήλ, θα πάει ένα βήμα παρακάτω την παράδοση αυτών των λαών, να θρηνούν σχίζοντας τα ρούχα τους, μπαίνοντας σε σακιά και ρίχνοντας στάχτη στο κεφάλι τους: εδ. 13 Ξεσκίστε την καρδιά σας κι όχι τα ρούχα σας!». Υπάρχει μία ένταση! Η εικόνα είναι πολύ δυνατή! Δε μας λέει απλά να θρηνήσουμε, αλλά να ξεσκίσουμε την καρδιά μας. Υπάρχει μία αξία στο να μην σπεύσουμε να βγάλουμε τον εαυτό μας από την κατάσταση του θρήνου—άλλωστε συχνά δεν είναι και στο χέρι μας.
Μέσα στον θρήνο ο Θεός έχει, επιτέλους, την προσοχή μας. Τον ακούμε! Σκεφτείτε την κατάσταση των ανθρώπων της Νινευή, φανταστείτε την ένταση του θρήνου στην εικόνα του Ιωήλ. Δεν υπάρχει αδιαφορία, απάθεια ή μετριοπάθεια πλέον. Γράφει ο C.S. Lewis στο βιβλίο του “Το πρόβλημα του Πόνου”: «όμως ο πόνος επιμένει να προσεχτεί. Ο Θεός μας ψιθυρίζει στις ηδονές μας, μιλάει στη συνείδηση μας, αλλά φωνάζει στους πόνους μας: είναι το μεγάφωνο του για να εγείρει έναν κόσμο που κωφεύει».
Στο βιβλίο του προφήτη Ιερεμία, γράφοντας λίγο πριν το ξέσπασμα των δύσκολων ημερών της εξορίας, χαρακτηριστικά ο προφήτης θα πει για τον λαό Ισραήλ:  24 Αυτοί όμως δεν υπακούσανε ούτε δώσανε προσοχή αλλά κάνανε εκείνο που τους έλεγε η σκληρή και πονηρή καρδιά τους· μου ’στρεψαν την πλάτη αντί για το πρόσωπο.
Ο πόνος και η θλίψη στρέφουν τα πρόσωπα μας προς τον Θέο. Θέλω να μας αφήσω με ένα ερώτημα που απασχολεί την καρδιά μου: τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να στρέψω την προσοχή μου στον Θεό; Αν δεν στρέψω το πρόσωπο μου στον Θεό τώρα, με την ένταση όπως την περιγράφει ο Ιωήλ—ξεσχίζοντας την καρδιά μου, όχι τα ρούχα μου—τότε τι άλλο μπορώ να περιμένω από το να έχω στραμμένη και πάλι την πλάτη μου στον Θεό, όταν η πανδημία θα έχει περάσει και η κανονικότητα θα έχει επιστρέψει στη ζωή μου και στην πόλη μου; Ας πάρουμε μία βαθιά ανάσα και ας μη βιαστούμε να σηκωθούμε από την θλίψη και το κλάμμα.

- Σημέρα ας προσευχηθούμε ιδιαίτερα για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, μέσα στην καραντίνα να μην υπάρχουν εντάσεις αλλά αγάπη και ενότητα
- Στις 8:30μμ έχουμε την κοινή συμπροσευχή από τα σπίτια μας. Μην ξεχάσετε να μας στέλνετε ιδιαίτερα αιτήματα προσευχής αν υπάρχουν.

Διαβάζουμε μαζί από την Α΄Επιστολή του Ιωάννη, από το κεφάλαιο 3, τα εδάφια: 1-10