Ούτε μία ώρα δεν μπορέσατε να μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου;

36 Τότε ο Ιησούς πηγαίνει μαζί με τους μαθητές σ’ έναν τόπο που λέγεται Γεθσημανή και τους λέει: «Καθίστε αυτού· εγώ θα πάω λίγο παραπέρα να προσευχηθώ». 37 Κι αφού πήρε μαζί του τον Πέτρο και τους δύο γιους του Ζεβεδαίου, άρχισε να λυπάται και να αγωνιά. 38 Τότε τους λέει: «Περίλυπη μέχρι θανάτου είναι η ψυχή μου. Περιμένετε εδώ και μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου». 39 Αφού απομακρύνθηκε λίγο, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχόταν με τούτα τα λόγια: «Πατέρα μου, αν είναι δυνατό, ας μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως ας μη γίνει το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου». 40 Μετά έρχεται στους μαθητές και τους βρίσκει να κοιμούνται· τότε λέει στον Πέτρο: «Ούτε μία ώρα δεν μπορέσατε να μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου; 41 Μένετε άγρυπνοι και προσεύχεστε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός· το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως αδύναμη». 42 Για δεύτερη φορά απομακρύνθηκε και προσευχήθηκε με τούτα τα λόγια: «Πατέρα μου, αν δεν μπορώ ν’ αποφύγω αυτό το ποτήρι αλλά πρέπει να το πιω, ας γίνει το θέλημά σου». 43 Μετά ήρθε και τους βρήκε πάλι να κοιμούνται, γιατί τα μάτια τους ήταν βαριά από τη νύστα. 44 Τους άφησε όπως ήταν και ξανάφυγε για να προσευχηθεί για τρίτη φορά με τα ίδια λόγια. 45 Κατόπιν έρχεται στους μαθητές και τους λέει: «Κοιμάστε ακόμα και ξεκουράζεστε; Να, έφτασε η ώρα και ο Υιός του Ανθρώπου παραδίνεται στα χέρια ανθρώπων αμαρτωλών. 46 Σηκωθείτε, πρέπει να πηγαίνουμε· έφτασε αυτός που θα με προδώσει». (Μτ.26:36-46)

Είναι κάποιες περικοπές της Αγίας Γραφής που θα ήταν επαρκείς να μας αποκαλύψουν όσα χρειαζόμαστε να μάθουμε για τον Θεό, το ευαγγέλιο και τη ζωή, ακόμη κι αν δεν είχαμε ούτε άλλη μία σελίδα της Αγίας Γραφής στα χέρια μας. Μία από αυτές τις περικοπές είναι η περιγραφή του περιστατικού του κήπου της Γεθσημανή. Μας ενημερώνει για την ανθρώπινη κατάσταση, δείτε στο εδ. 41 “το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως αδύναμη”· ο άνθρωπος είναι αδύναμος, κάτι τον καταβάλει, δεν μπορεί να σταθεί σωστά, απέναντι στον Θεό, ούτε για μία ώρα: εδ. 40 “Ούτε μία ώρα δεν μπορέσατε να μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου;” Επίσης, μας ενημερώνει για την ανταπόκριση του Θεού απέναντι στην ανθρώπινη κατάσταση· βρίσκεται ανάμεσα τους και στο τέλος παίρνει την απόφαση να παραδοθεί για να μας απολυτρώσει από το “λήθαργο” της αμαρτίας, ωσάν να έφταιγε εκείνος: εδ. 45 “Να, έφτασε η ώρα και ο Υιός του Ανθρώπου παραδίνεται στα χέρια ανθρώπων αμαρτωλών”.
Πέραν της επαρκούς περιγραφής της ανθρώπινης κατάστασης και της θεϊκής ανταπόκρισης, το περιστατικό του κήπου της Γεθσημανή, αποτελεί και ένα μνημείο που θα έπρεπε να στήσει η ανθρωπότητα στο κέντρο της Γης για τον τρόπο που επέλεξε ο Θεός να πλησιάσει τον άνθρωπο. Ο Ιησούς στον κήπο της Γεθσημανή γεύεται τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, σημαίνει: μοναξιά! Να νομίζεις πως κανένας δεν σε βλέπει και δεν ενδιαφέρεται, κανένας δεν σε νιώθει και δεν σε προσέχει. Και δεν είναι απλά οι μαθητές του, που κοιμούνται. Δεν απλά η “συνανθρώπινη” μοναξιά, αλλά είναι και ο άδειος ουρανός· ο Ιησούς πηγαίνοντας μπρος και πίσω, ανάμεσα στην προσευχή στον Πατέρα Θεό και τους μαθητές, για πρώτη φορά γεύεται τον κλειστό ουρανό και την απουσία του Πατέρα Θεού. Αν προσέξατε στην περικοπή, ο Πατέρας δεν ανταποκρίνεται ούτε μία φορά στις προσευχές του Υιού. Ο Ιησούς στον κήπο της Γεθσημανή γεύεται τις πρώτες γουλιές, βρέχει τα χείλη του από το πικρό, συχνά, ποτήρι της ανθρώπινης ύπαρξης. Επάνω στον σταυρό θα πιει από το ποτήρι, ακόμη και την τελευταία σταγόνα κραυγάζοντας στον Πατέρα: “Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες”. Κάθε φορά που επιστρέφει στους αποκοιμισμένους μαθητές είναι σαν τους λέει έντρομος, κοιτώντας μία πίσω στον άδειο ουρανό και μία στον άνθρωπο: “έτσι μοιάζει; αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος;” Με το να σηκωθεί και να παραδοθεί είναι σαν να τον ακούμε να λέει: “εάν αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος, θα βάλω ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, σε αυτή τη μοναξιά”. Εύχομαι αυτά τα λόγια να μας παρηγορούν, ιδιαίτερα μέσα στην κατάσταση μοναξιάς που βιώνουμε. Μπορεί οι πόρτες των σπιτιών μας να είναι κλειστές, όμως ο ουρανός είναι ανοιχτός χάριν του Χριστού. Ας τον πλησιάσουμε. Αμήν.

- Ας προσευχηθούμε ιδιαίτερα σήμερα για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που φθάνουν στα νέα μας, όπως η κατάσταση στα σοφρωνιστικά ιδρύματα, σε κέντρα “υποδοχής” προσφύγων κ.α. Ας ζητήσουμε από τον Θεό να δοθούν λύσεις και να ακουστούν οι φωνές των συνανθρώπων μας, σε αυτές τις δομές, για καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα ενόψει της πανδημίας. Υπενθυμίζουμε πως προσπαθούμε να συντονιστούμε σε κοινή συμπροσευχή, από τα σπίτια μας, στις 8:30μμ

Τελειώσαμε και την Επιστολή Προς Φιλιππησίους. Ξεκινούμε την Α΄Επιστολή του Απ. Πέτρου. Διαβάζουμε από το 1ο κεφάλαιο, τα εδάφια 1-12. (Α΄Πέτρου 1:1-12)