Το ρωτάς αυτό από μόνος σου ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για μένα;

28 Μετά οδήγησαν τον Ιησού από το σπίτι του Καϊάφα στο πραιτώριο. Ήταν νωρίς το πρωί. Οι Ιουδαίοι όμως δεν μπήκαν στο πραιτώριο για να μη βεβηλωθούν, αλλά να φάνε το Πάσχα καθαροί. 29 Ο Πιλάτος βγήκε έξω και τους λέει: «Για ποιο αδίκημα κατηγορείτε αυτόν τον άνθρωπο;» 30 Του αποκρίθηκαν: «Αν δεν ήταν κακοποιός, δε θα τον παραδίναμε σ’ εσένα». 31 Τους λέει τότε ο Πιλάτος: «Πάρτε τον εσείς και δικάστε τον σύμφωνα με το νόμο σας». Του λένε οι Ιουδαίοι: «Σ’ εμάς δεν επιτρέπεται να επιβάλουμε ποινή θανάτου σε κανέναν». 32 Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος που είχε πει ο Ιησούς, δηλώνοντας με τι είδους θάνατο θα πέθαινε.
33 Ο Πιλάτος μπήκε πάλι μέσα στο πραιτώριο, διέταξε να φέρουν τον Ιησού και τον ρώτησε: «Εσύ είσαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων;» 34 Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Το ρωτάς αυτό από μόνος σου ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για μένα;» 35 «Μήπως εγώ είμαι Ιουδαίος;» του απάντησε ο Πιλάτος· «ο λαός ο δικός σου και οι αρχιερείς σε παρέδωσαν σ’ εμένα· τι έκανες, λοιπόν;» 36 Ο Ιησούς απάντησε: «Η δική μου βασιλεία δεν προέρχεται απ’ αυτόν τον κόσμο· αν η βασιλεία μου προερχόταν απ’ αυτόν τον κόσμο, οι στρατιώτες μου θα αγωνίζονταν να μην πέσω στα χέρια των Ιουδαίων αρχόντων. Αλλά η δική μου βασιλεία δεν προέρχεται από ’δω». 37 Του λέει τότε ο Πιλάτος: «Είσαι, λοιπόν, βασιλιάς;» «Ναι, είμαι βασιλιάς, όπως το λες», αποκρίθηκε ο Ιησούς. «Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα και γι’ αυτό ήρθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια· όποιος αγαπάει την αλήθεια καταλαβαίνει τα λόγια μου». 38 Του λέει ο Πιλάτος: «Και τι είναι αλήθεια;» (Ιωαν.18:28-38)

Σε αυτή την ιδιαίτερη για όλους Μεγάλη Εβδομάδα, του Πάσχα 2020, επιλέξαμε να δούμε τις τελευταίες απορίες, των τελευταίων ημερών της ζωής του Ιησού, όπως αυτές αποτυπώνονται στα Ευαγγέλια. Ίσως και από ανάγκη, καθώς οι μέρες που διανύουμε δίνουν περισσότερο την αίσθηση απορίας παρά βεβαιότητας απαντήσεων.

Η σημερινή περικοπή περιέχει πολλές απορίες. Μάλλον η πιο γνωστή βρίσκεται στα τελευταία λόγια του Πιλάτου: “Και τι είναι αλήθεια;”. Όμως αξίζει να ακούσουμε το μοναδικό ερώτημα του Ιησού απέναντι στον Πιλάτο, στο εδ.34: “Το ρωτάς αυτό από μόνος σου ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για μένα;”. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης επιλέγει να μεταφέρει αυτό το ερώτημα του Ιησού προς τον Πιλάτο και κατά κάποιο να θέσει το ερώτημα σε όλους εμάς, τους αναγνώστες του ευαγγελίου. το ερώτημα του ηχεί τόσο σύγχρονο στα αυτιά μου: “Το ρωτάς αυτό από μόνος σου ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για μένα;”. Είναι μία ειλικρινή απορία σε μία χιλιό-περπατημένη διαδρομή, αυτή του εορτασμού του Πάσχα, ανεξαρτήτως εάν δεχόμαστε το μήνυμα του ή το απορρίπτουμε τόσα χρόνια. Μας ρωτά: έχεις καταλήξει μόνος σου σε όσα πιστεύεις ή και όσα απορρίπτεις, ή απλά ακολουθείς το ρεύμα και όσα έμαθες στον τόπο που γεννήθηκες; Πολύ καλό και χρήσιμο το ερώτημα! Μήπως ο εορτασμός αποτελεί απλά μία συνήθεια, αυτού που σου είπαν να πιστεύεις; Μήπως η απόρριψη αποτελεί απλά μία σύμπλευση με αυτό που σου είπαν, ότι θεωρείται πρωτοποριακό και λογικό; Η ερώτηση του Ιησού προς εμάς, στα ίσα, είναι: έχεις διαμορφώσει τη δική σου σκέψη για εμένα ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για εμένα και απλά το αναπαράγεις; Ότι κι να είναι αυτό!
Ο Πιλάτος δίνει την εντύπωση πως ανταποκρίθηκε στην απορία του Ιησού διεκπεραιωτικά, ενώ ο Ιησούς τον καλούσε να πάρουν τον χρόνο και να γνωριστούν καλά. Η πρόσκληση του Ιωάννη γράφοντας το ευαγγέλιο είναι να μελετήσουμε μόνοι μας τη ζωή του Ιησού και να τον γνωρίσουμε καλά, να σχηματίσουμε τη δική μας γνώμη, παρά να αναπαράγουμε όσα μας έχουν πει οι άλλοι για αυτόν.
Για να είμαι ειλικρινής είμαι λιγότερο αισιόδοξος για όσους γιορτάζουμε χρόνια το Πάσχα, να περάσουμε από τη συνήθεια στην γνώση του Ιησού. Απεναντίας, τρέφω μεγαλύτερες ελπίδες μέσα μου για όσους χρειάζονται να περάσουν από τις κοινωνικές, επιστημονικές και ρασιοναλιστικές υπαγορεύσεις και νόρμες στην γνώση του Ιησού. Νομίζω πως οι τελευταίοι είναι πιο κοντά στο να διερωτηθούν όπως ο Πιλάτος: “Και τι είναι αλήθεια;”, δηλαδή, να παραδεχτούν ή να αμφισβητήσουν ότι θεωρούν.
Μιας και αυτή την περίοδο μαθαίνουμε να μη βιαζόμαστε για απαντήσεις, αλλά να μένουμε στην απορία, ας κάνουμε αυτό το ερώτημα του Ιησού στον εαυτό μας.

- Ας προσευχηθούμε, σήμερα, για αυτή την περιόδο του εορτασμού του Πάσχα, ο Θεός να μας ελευθερώσει από ότι μας δεσμεύει αρνητικά και να μας χαρίσει τη ζωή. Ας ζητήσουμε από τον Θεό να βιώσουμε και να αισθανθούμε την ελευθερία του να είμαστε "δέσμιοι της αγάπης του”. Υπενθυμίζουμε πως προσπαθούμε να συντονιστούμε σε κοινή συμπροσευχή, από τα σπίτια μας, στις 8:30μμ

Τελειώσαμε και την Επιστολή Προς Φιλιππησίους. Ξεκινούμε την Α΄Επιστολή του Απ. Πέτρου. Διαβάζουμε από το 2ο κεφάλαιο, τα εδάφια 1-10. (Α΄Πέτρου 2:1-10)